Forskellige blodlinjer

Når du ser på, hvor alsidig en hund labradoren er, og hvor mange steder, den bliver brugt som service- og arbejdshund, er det klart, at der er fremelsket forskellige linjer, som hver især har deres egne genetiske dispositioner.

Labradoren bliver ikke kun brugt som jagt- og familiehund. Den har mange roller som servicehund for blinde og multihandicappede, den bliver brugt i politiet, militæret og i lufthavnen, hvor der er god brug for labradorens næse til at snuse sig frem til narkotika, penge, folk som prøver at gemme sig og meget andet. Der har sågar været forsøg med at bruge hundene til at finde kræftceller. Det har vist sig indtil videre at være en mulighed, som i fremtiden vil betyde, at hunde kan være med til at finde cancerceller i de prøver, som lægerne har taget.

Der findes labradorhunde, som er med til at opdage, når deres ejere får epileptiske anfald, og der er hunde, som hjælper folk med sukkersyge med at advare, når deres de skal tage insulin, fordi deres sukkertal pludselig kommer til at falde, så der er fare for insulinchok, og at de besvimer med risiko for hovedskader eller andet.

En alsidig hund

Labradoren er populær, og jo flere opgaver der kommer til for den alsidige hund, jo flere nye arbejdsområder der kommer til, jo flere får interesse for den dejlige hund med det venlige sind, som arbejder så hårdt på at holde sin flok glad, og som altid er klar med en logrende hale og godt humør.

Der er labrador, som virkelig er gode til jagt, mens andre er rigtig gode til at bevæge sig blandt folk og snuse sig frem til smuglere af enten narkotika eller penge. Andre igen er gode som hjælpehunde, og de er perfekte på hver deres måde til deres arbejde, men det er deres “will to please”, som driver værket, uanset om du bruger din labrador til jagt, service, eller den “bare” er en god familiehund, som leger med børnene og passer på hus og hjem.

For at du kan få hunde, som bliver bedre og bedre, er det ikke nok, at du kun træner dem. Det kræver også, at der er et målrettet avlsarbejde for at kunne finpudse og pleje de helt særlige evner, som labradoren har på så mange områder.

Specielt dem, som bruger deres hunde som service- og arbejdshunde samt til jagt er interesserede i, at hunden får de rigtige blodlinjer, og dermed undgår hunde med den forkerte genetiske disponering.

Gode avlere skal hjælpe med at sikre den korrekte genetiske udvælgelse og på den måde sikre, at vi får bedre jagthunde, servicehunde, blindførehunde, schweizhunde og redningshunde i fremtiden, da flere og flere får brug for den slags hunde fremover. For de er ikke kun en uvurderlig hjælp, de er også en følgesvend for mennesker med handicap, som ofte har det svært, og som kæmper med mange andre ting end netop deres handicap. Vi må aldrig glemme, at selv om labradoren bliver avlet til dens mange arbejdsopgaver, så er det en hund, og den vil altid knytte sig til dens flok og udvise den normale hundeadfærd, når den ikke er på arbejde. Det betyder altså, at den stadig har trang til leg, at putte med flokken i møblerne og bare være en hund – med al den glæde, som hunden bringer med sig.